Pagina's

maandag 8 december 2014

Ik kom terug voor je.

Ik droom hele nachten lang van één bepaald land. De rust, de kalmte, de natuur en de grofheid. Het is niet romantisch, het is robuust en stoer. Niet voor mietjes, maar voor genieters en fanatiekelingen die wel tegen een spatje regen kunnen. Regen denk je? Ja het regent meer in IJsland dan in Nederland. De regen valt daar naar mijn idee ook harder, want ik was maar eventjes bij die vulkaan gaan loeren en toch was ik al tot op mijn sokken nat.
 
Op het moment dat ik alleen (lees: met vriendjes/vriendinnetjes) mocht gaan reizen wist ik het zeker: Ibiza is mijn eiland en Griekenland is mijn home-town (iets met tsaziki en gyrosverslaving). Griekenland heb ik al afgevinkt van mijn lijstje. Tof, mooi, erg Grieks en die kleine eilandjes zijn prachtig. Maar tussen alle dikke plannen door moest ik tot mijn 18e gewoon mee op familievakantie naar het land dat mijn ouders uitkozen. Noorwegen. Dat is toch echt het laatste wat je wilt als jij een hotsummerlove boven aan je lijstje hebt staan, waar je hele avonden met je jeansshortje en je nieuwste levi’s t-shirt in de duinen wil liggen te vozen. Nee inderdaad, dat plaatje kwam bij mij in Noorwegen dus ook niet naar boven.
 
Eerste jaar met een camper naar Noorwegen. 3 weken met zijn 4tjes op 8m². Gegarandeerd succes op een familieruzie en wegloopgedrag lijkt mij. Niets minder dan waar. Zo’n camper is verdomd klein. Maar die vakantieliefdes, die jeansshorts en levi’s t-shirts waren toch echt aanwezig. Noorwegen bestaat uit de meest bijzondere plekken die variëren van gletsjers, strandjes, meren, watervallen en bossen. Heel veel bossen en bomen. Rijdt er vooral niet te hard, want er steekt her en der een wild hert of een eland over en die wil je zeker niet door de voorruit van je gehuurde camper hebben. Wat denk je wel niet hoe hoog je eigen risico is bij een gehuurde camper?
 
In Noorwegen weten ze hoe je vlees bereidt, hoe je vis vangt en hoe snel het weer om kan slaan als je op een boot midden op een fjord zit. Noorwegen heeft nog iets bijzonders. De mannen zijn daar niet allemaal Tommy’s van Pipi Langkous, maar ook daar lopen de donker harige mannen met donkere ogen rond. Zucht, die past dus mooi niet in je camper om mee terug te nemen. Op dat moment wist ik het zeker. Noorwegen is mooi, aantrekkelijk (met name de mannen) en straalt kalmte uit. Verslaafd aan Scandinavië.

 


Dat ik verliefd zou worden op IJsland verbaasde mijn ouders dus ook niet. Mij raakte het bottom hard. Ik hoorde namelijk naar Ibiza te gaan, een aflevering van zon, zuipen, ziekenhuis te halen, lallend applaudisseren bij de klap van Orlando aan dat kindersterretje (we noemen geen namen). Poolparty’s en alcohol. Daar zou mijn vakantie uit bestaan. Maar bij het boeken van de tickets naar New York merkte ik IJsland op. Ach schatje, een tussenstopje kan toch wel? We hebben daar toch een lay-over! Who cares?! Laten we 1 dagje Reykjavik doen. 1 werden er 4. 4 waren er voor mij nooit genoeg. Vanuit IJsland is er 3 uur lang gehuild De medepassagiers moeten wel hebben gedacht wat voor depressief figuur er nu bij hen in het vliegtuig zat en hielden me angstvallig in de gaten op het moment dat ik me bewoog richting de wc (welke gewoon toevallig naast de deur zat hoor).. Ik heb 3 uur uit het raam gekeken om iedere laatste glimp van mijn landje op te pikken. Ik wilde niet zonder. Ik wilde niet weg. Ik wil vooral terug. Mijn doel was niet vervuld. Ik moest en zou het Noorderlicht zien. En ik heb gefaald. Heel blij was ik met alle sms’jes en berichtjes dat het Noorderlicht de dag na ons vertrek zelfs in Nederland te zien zou zijn.
Nu bijna 3 maanden clean, sober en IJsland-loos. Ik droom er over. Ik spiek naar tickets wanneer mijn vriendlief even gaat trainen. Ik stel spaarplannen op om daar voor 2 weken naar toe te gaan. IJsland is duur. Maar het maakt een mens zo rijk. Vriendje weet het nog niet.. maar wij komen terug voor je schat. Tot snel, mijn lieve IJsland.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten